Migracijski procesi na Balkanu v času turške oblasti

Zgodovinsko društvo Ljubljana,
Zveza zgodovinskih društev Slovenije in
Muzej novejše zgodovine Slovenije

VAS VABIMO

na predavanje prof. dr. Ignacija Vojeta z naslovom
Migracijski procesi na Balkanu v času turške oblasti.

Profesor Voje je aktiven član Zgodovinskega društva Ljubljana in nekdanji predsednik ter častni član Zveze zgodovinskih društev Slovenije.
Ob tej priložnosti bi želeli skupaj z vami nazdraviti ob njegovi 90-letnici.

75614484-81a1-4e73-99ef-bb9b2510c01e-300x151



Predavanje je bilo v četrtek 21. aprila 2016 ob 18. uri v Viteški dvorani Muzeja novejše zgodovine Slovenije na Celovški cesti 23 v Ljubljani.

Prodor Turkov na Balkanski polotok je porušil srednjeveško državno in etnično razporeditev. Povzročil je premike in mešanje prebivalstva, kakršnega ni bilo vse od selitve Slovanov v 6. in 7. stoletju. Turki so prinesli na Balkanski polotok neusmiljen način vojskovanja, kjer ni šlo zgolj za uničenje sovražne vojske, temveč tudi celotnega prebivalstva tiste dežele. Temu načinu turškega vojskovanja se ni mogla upreti niti ena krščanska država na Balkanu. Zato so se ljudje vdajali ali pa so zapuščali domovino in bežali pred Turki.

OBVEŠČAMO VAS, DA JE PREDAVANJE SEDAJ DOSTOPNO TUDI V TISKANI OBLIKI V REVIJI ZVON, ŠT. 3/4, STR. 66-73, KI JO LAHKO DOBITE V KNJIGARNI CELJSKE MOHORJEVE DRUŽBE NA NAZORJEVI ULICI V LJUBLJANI.

 

Morda vam bo všeč tudi...