DIMENZIJE SPORA OKOLI JUGOSLOVANSKEGA KONKORDATA

Zgodovinsko društvo Ljubljana in Muzej novejše zgodovine Slovenije
Vas vabita na predavanje dr. Gašperja Mithansa:

DIMENZIJE SPORA OKOLI JUGOSLOVANSKEGA KONKORDATA

Predavanje bo v četrtek, 22. februarja 2018 ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Cekinovem gradu na Celovški 23 v Ljubljani.

Dr. Gašper Mithans (1982) je znanstveni sodelavec na Znanstveno-raziskovalnem središču Koper. Diplomiral je iz kulturnih študijev in antropologije ter doktoriral iz zgodovine na UP Fakulteti za humanistične študije. Na ZRS Koper je sprva delal kot mladi raziskovalec, od leta 2014 dalje pa kot asistent z doktoratom oz. znanstveni sodelavec. Je avtor znanstvene monografije o jugoslovanskem konkordatu in več člankov izdanih v slovenskih in tujih revijah zlasti s področja zgodovine religij in zgodovine prve Jugoslavije. Vodil je mednarodni projekt programa Evropa za državljane Vžgano v spominih in podoktorski projekt ARRS.

Dr. Mithans bo predstavil eno ključnih politično-religioznih vprašanj Kraljevine Jugoslavije – jugoslovanski konkordat. Ena glavnih posebnosti tega sporazuma so bila dolgotrajna konkordatska pogajanja, kot posledica številnih zapletov in navzkrižij interesov. S sporazumom, ki je bil podpisan 25. julija 1935, naj bi se uredili odnosi med državo in Katoliško cerkvijo, prav tako pa naj bi ta pripomogel k boljšim medverskim odnosom, a učinek je bil ravno nasproten. Kljub podpisu konkordata in njegovi potrditvi v narodni skupščini 23. julija 1937, ta akt nikdar ni stopil v veljavo. Opozicija proti konkordatu, ki je povezovala Srbsko pravoslavno cerkev z nevladnimi političnimi strankami in nekaterimi društvi ter gibanji, je sprožila najresnejši versko-politični konflikt v Kraljevini Jugoslaviji. Vlada je ostala nemočna in je brez podpore največje hrvaške politične stranke in dokaj pasivno držo Jugoslovanske škofovske konference ter nekdanje SLS nazadnje popustila versko-politično motiviranim zahtevam opozicije.

Vljudno vabljeni!

Morda vam bo všeč tudi...