Nastanek Orla in kulturni boj do 1. svetovne vojne

Zgodovinsko društvo Ljubljana in Muzej novejše zgodovine Slovenije

Vas vabita na predavanje dr. Aleša Šafariča:

Nastanek Orla in kulturni boj do 1. svetovne vojne

Predavanje bo v četrtek, 21. februarja 2019 ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Cekinovem gradu na Celovški 23 v Ljubljani.

Dr. Aleš Šafarič je kustos, zaposlen v Muzeju športa, ki deluje v okviru Zavoda za šport Republike Slovenije Planica. Ukvarja se z zgodovino telesne kulture in njeno vlogo v širšem družbenopolitičnem okvirju, s poudarkom na sokolstvu in orlovstvu, iz česar je doktoriral na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Na to temo je sodeloval pri razstavah in prispeval več člankov, med drugim je soavtor publikacije Bil sem telovadec. Za to sem živel., ki je izšla ob 90-letnici sokolskega doma na ljubljanskem Taboru. Je tudi idejni oče in urednik spletnega portala Zgodovina na dlani (zgodovinanadlani.si), ki je namenjena raziskovanju in promociji zgodovine.

V prvih letih 20. stoletja, v času ostrega kulturnega boja, je katoliški tabor nasproti že uveljavljeni in dobro razviti telovadni organizaciji Sokol postavil svojo organizacijo Orel. Na predavanju bo dr. Šafarič pojasnil kako se je spreminjal odnos katoliškega tabora do Sokola, kakšni so bili vzroki za nastanek Orla, kakšni so bili njegovi začetki in kakšen je bil medsebojni odnos teh navzven podobnih, a nazorsko popolnoma nasprotnih organizacij do prve svetovne vojne.

Vljudno vabljeni!

Morda vam bo všeč tudi...