Otroštvo in mladost cesarja Franca Jožefa

Zgodovinsko društvo Ljubljana in Muzej novejše zgodovine Slovenije

Vas vabita na predavanje dr. Filipa Čučka:

Otroštvo in mladost cesarja Franca Jožefa

Predavanje je bilo v četrtek, 15. septembra 2016 ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Cekinovem gradu na Celovški 23 v Ljubljani.


Zgodovinar dr. Filip Čuček je znanstveni sodelavec na Inštitutu za novejšo zgodovino. Osrednje področje njegovega dela je usmerjeno v raziskovanje slovenske politične zgodovine druge polovice 19. stoletja. Leta 2008 je pri celjskem zgodovinskem društvu izšla njegova monografija Uspehi spodnještajerskih Slovencev v Taaffejevi dobi (1879-1893). Občasno se ukvarja tudi z drugimi temami (kot npr. z mladim Francem Jožefom). Trenutno pripravlja knjigo, ki bo skušala pregledno, jasno in sintetično »povezati« proces politične demokratizacije (oziroma modernizacije) v Avstriji z nacionalnim procesom na Spodnjem Štajerskem.

moritz-michael-daffinger-kinderbildnis-kaiser-franz-joseph-i.-als-erzherzog-im-purpurrotem-kleid_cr
Moritz Michael Daffinger: Otroška slika cesarja Franca Jožefa I. kot nadvojvode v purpurno rdeči obleki, 1833.

Če je bila za cesarja Franca Jožefa značilna njegova konservativnost in tradicionalnost, večina biografij pa ga predstavlja kot resnega in odgovornega mladeniča (ter kasneje moža) brez vsakršnega kančka domišljije in humorja, ga njegova otroška pisma slikajo v povsem drugi luči. V pismih bratu Maxu je bil pogosto precej nagajiv in otroško navihan, na trenutke pa je imel celo navdihe mladostniške objestnosti. Toda stroga katoliška vzgoja, nad katero je bdela njegova mati Zofija, je sprva duhovitega nadvojvodo, ki je bil na avstrijskem dvoru najprimernejša izbira za bodočega cesarja, preoblikovala v togega in ubogljivega adolescenta, ki se je ob vstopu v polnoletnost (in še prej) zelo dobro zavedal svojih nalog in dolžnosti. Tudi vzgojitelja Bombelles in Coronini sta pri izdelavi izjemno obsežnega učnega načrta izhajala iz dejstva, da vzgajata bodočega prestolonaslednika, zato sta mu hotela dati čimbolj vsestransko znanje.

Vljudno vabljeni!

Morda vam bo všeč tudi...