Skupina Franca Fraklja in njeno delovanje na Ljubljanskem barju

Zgodovinsko društvo Ljubljana in Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije
Vas vabita na predavanje dr. Jelke Piškurić:

Skupina Franca Fraklja in njeno delovanje na Ljubljanskem barju.


Predavanje bo v četrtek, 16. marca 2023 ob 18. uri v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije na Celovški 23 v Ljubljani.

Dr. Jelka Piškurić je zgodovinarka, zaposlena kot znanstvena sodelavka na Študijskem centru za narodno spravo. Med njene osnovne raziskovalne interese spada preučevanje socializma, pri čemer jo zanimajo zlasti različni vidiki vsakdanjega življenja, zato v svoje raziskovalno delo pogosto vključuje tudi ustne vire. V zadnjem času se intenzivneje posveča zgodovini Iga in vzhodnemu delu Ljubljanskega barja z zaledjem. Je avtorica več znanstvenih prispevkov s področja sodobne slovenske zgodovine in monografije z naslovom »Bili nekoč so lepi časi«: vsakdanjik v Ljubljani in okolici v času socializma, ki je izšla pri založbi Inštituta za novejšo zgodovino.

Kozlarjeva gošča je v času druge svetovne vojne dobila zlovešč prizvok, Franc Frakelj pa je zaradi tamkajšnjih zločinov ostal v kolektivnem spominu prebivalcev Barja in podkrimskih vasi še dolgo po končani vojni. Frakelj je okoli sebe zbral posebno skupino soborcev, ki jo nekateri povezujejo s skrivnostno in kontroverzno Črno roko. Skupini, ki je delovala na vzhodnem delu Ljubljanskega barja, se v času od novembra 1943 do maja 1944 pripisuje mučenje žrtev in večje število pobojev, pa tudi deportacije v Nemčijo in plenitve premoženja. Na predavanju si bomo podrobneje ogledali njene aktivnosti, jo skušali umestiti v redno delovanje domobranskih enot na Ljubljanskem barju, pri tem pa pokazati nov pogled na Črno roko. V virih je namreč opazna dvojnost med uradnimi akcijami domobranstva in policije ter tajnimi, ki naj bi se vršili pod krinko Črne roke.

Vabljeni!

Morda vam bo všeč tudi...