LIK IN VOJAŠKA KARIERA GENERALA RUDOLFA MAISTRA

Zgodovinsko društvo Ljubljana in Muzej novejše zgodovine Slovenije

Vas vabita na predavanje mag. Zvezdana Markovića:

 

LIK IN VOJAŠKA KARIERA GENERALA RUDOLFA MAISTRA

 

Predavanje bo v četrtek, 19. oktobra 2017 ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Cekinovem gradu na Celovški 23 v Ljubljani.

Mag. Zvezdan Marković je leta 1996 diplomiral na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je leta 2007 tudi magistriral. Po diplomi se je zaposlil na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije in bil leta 2000 prerazporejen v Center za vojaškozgodovinsko dejavnost. Center je bil leta 2004 preimenovan v Vojaški muzej Slovenske vojske. V vojaškem muzeju opravlja dolžnost vodje skupine za muzeologijo, muzej pa je med letoma 2013 in 2015 tudi vodil. Pri nas in v tujini je objavil več znanstveno strokovnih prispevkov s področja vojaške zgodovine, je avtor in soavtor več razstav Vojaškega muzeja Slovenske vojske ter urednik različnih znanstveno-strokovnih edicij.

General Rudolf Maister je imel odločilno vlogo na Štajerskem in na Koroškem po koncu 1. svetovne vojne ob razpadu Avstro-Ogrske, ko so se oblikovale nove države in nove meje. Tedaj je 29. oktobra 1918 med drugimi nastala tudi Država Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki se je 1. decembra 1918 združila v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev. General Maister je 23. novembra 1918 z vojsko prostovoljcev razorožil mariborsko nemško varnostno stražo, jo razpustil in prevzel vojaški nadzor v Mariboru. Zasedel je slovensko narodnostno območje na Štajerskem, po katerem je po sklenitvi mirovne pogodbe z Avstrijo skoraj v celoti potekala tudi državna meja. Vodilno vlogo je imel s sodelavci pri bojih na Koroškem, pri katerih so mu pomagali številni prostovoljci, Maistrovi borci iz Štajerske in tudi Kranjske, ki so za svoje delovanje prejeli spomenice in priznanja.

 

Vljudno vabljeni!

Morda vam bo všeč tudi...