Najboljši ponaredki Velike oktobrske socialistične revolucije

Zgodovinsko društvo Ljubljana in Muzej novejše zgodovine Slovenije
Vas vabita na predavanje dr. Leva Centriha:

Najboljši ponaredki Velike oktobrske socialistične revolucije.

Predavanje bo v četrtek, 21. decembra 2017 ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Cekinovem gradu na Celovški 23 v Ljubljani.

Dr. Lev Centrih je zgodovinar in sociolog. Zaposlen je na Inštitut za civilizacijo in kulturo v Ljubljani; član programskega odbora Sophie in uredništva Borca. Ukvarja se z zgodovino delavskega gibanja, političnega katolicizma, fašizma in agrarnega vprašanja. Prevajalec in urednik V. I. Lenin, Država in revolucija in drugi spisi iz leta 1917 (Studia humanitatis, Ljubljana 2017).

Najslavnejši ponaredek zgodovine oktobrske revolucije je z jurišem na Zimski dvorec v filmu Oktober uprizoril Eisenstein. Mojstrsko ponarejena so bila tudi sovjetska zgodovinopisna dela iz 30ih let, ki so Stalina predstavila kot voditelja oborožene vstaje, enakovrednega samemu Leninu, Trockega pa kot potuhnjenega saboterja. Sovjetske revizije zgodovine Oktobra iz 60ih so Stalinovo vlogo bistveno zmanjšale, niso pa ustrezno ovrednotile mnogih drugih voditeljev revolucije, ki so kasneje postali njegove žrtve. Sovjetski zgodovinarji so poslej sporne zadeve zamolčali, veliko vnemo pa so posvetili izdajanju dokumentov in natančnim opisom razvoja revolucionarnih organov. Pri obravnavi dogodkov, ki so se zgodili v Petrogradu med 24. in 26. oktobrom 1917, bomo ovrednotili eruditizem in praznine, ki so nadomestile literarne fikcije iz stalinskega obdobja.

Vabljeni!

Morda vam bo všeč tudi...