ZGODOVIN(AR)SKI POGLED NA POTRES V BREŽICAH IN OKOLICI 29.1.1917

Zgodovinsko društvo Ljubljana in Muzej novejše zgodovine Slovenije

Vas vabita na predavanje prof. dr. Dušana Nećaka:

 

ZGODOVIN(AR)SKI POGLED NA POTRES V BREŽICAH IN OKOLICI 29.1.1917

 

Predavanje bo v četrtek, 18. maja 2017 ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Cekinovem gradu na Celovški 23 v Ljubljani.

Prof. dr. Dušan Nećak je zaslužni profesor UL, specialist za sodobno (občo) zgodovino. Ukvarja se  z narodnostnimi in manjšinskimi problemi, prvo svetovno vojno, časom po letu 1945, v zadnjem času pa predvsem z diplomatsko zgodovino in odnosi med Zvezno republiko Nemčijo in Jugoslavijo. Objavil je vrsto  monografij  doma in v tujini med njimi: Avstrijska legija II (1995), Hallsteinova doktrina in Jugoslavija (2002),  »Ostpolitik« Willyja Brandta in Jugoslavija (1963-1969) ( Ljubljana 2013). Je nosilec več priznanj in nagrad za znanstveno delo, med njimi tudi najvišje – »Nagrade za vrhunske dosežke v zgodovinopisju« (1996) ter »Priznanje Študentskega sveta FF za nadpovprečno uspešno pedagoško delo« (2013).

 

V hudi zimi  in ob koncu prve svetovne vojne, leta 1917 je Brežice in okoliške občine na obeh straneh Save prizadejal, lahko rečemo, rušilni potres, ki doslej zgodovinopisno še ni bil obdelan. K sreči sta bile samo dve smrtni žrtvi in nekaj ranjenih, stavbe pa so bile v vseh krajih močno prizadete. Še posebej frančiškanski samostan, ki ga je bilo treba povsem porušiti in zgraditi na novo. V predavanju bo prikazan  odnos oblasti do potresnega področja, način zbiranja finančnih sredstev za sanacijo, usoda frančiškanskega samostana in opisane težave, ki so jih imele lokalne oblasti in prebivalstvo pri odpravljanju škode.

Morda vam bo všeč tudi...